Гриневич: страх не має бути мотиватором до навчання

Сьогоднішня школа практично не відповідає на запитання учня: «навіщо мені потрібно те, що я вчу?». На цьому під час спілкування із школярами на Освітньому фестивалі «Арсенал Ідей» наголосила міністр освіти Лілія Гриневич.
«Якщо ми як Міністерство і держава приймаємо рішення впроваджувати у школі партнерські стосунки, де голос учня має вагу і сенс, почати потрібно з того, що ви повинні мати свій голос у форматуванні, створенні та проведенні цієї реформи», – зазначила Лілія Гриневич.
Вона також розповіла школярам про концепцію Нової української школи, що, за її словами, має трансформувати середню освіту від знаннєвої моделі до компетентнісної.
«Сьогодні школа практично не відповідає на запитання учня: «навіщо мені потрібно те, що я вчу?». Першочергове завдання вчителя у Новій школі – дати учню розуміння, де та як можна застосувати отриманні знання на практиці, а також використати їх для вирішення особистих проблем, досягнення високих цілей тощо», – підкреслила міністр.
Вона зауважила, що Нова школа лише тоді зможе бути успішною, коли в ній існуватиме комфортне освітнє середовище. Страх та тиск має перестати бути основним мотиватором до навчання. Натомість їх має змінити усвідомлений підхід.
«Освітні системи, які дають найкращі результати навчання, мають таке середовище. При цьому комфорт у них тісно переплетено з академічною вимогливістю. І це правильно», – наголосила Гриневич.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”