Чотири громади об'єднуються, вийшовши за межі своїх районів

На Вінниччині Росошанська, Краснопільська, Гніванська і Лукомелешківська громади об'єднаються із селами сусідніх районів.
Раніше добровільно об'єднуватись громади могли тільки у межах своїх районів. Тепер це стало можливим завдяки ухваленому законопроекту № 5220 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на території суміжних районів". Закон ще має підписати Президент, але голови громад уже радіють, що нарешті можуть створити ОТГ.
Лука Мелешківська, що у Вінницькому районі, хоче приєднати до себе два села сусіднього Тиврівського району.
  - З нами хочуть об'єднатися села Яришівка та Іванівка Тиврівського району. У нас буде 8 сіл в об'єднаній територіальній громаді, - розповідає голова Лукомелешківської сільської ради Володимир Сич.
- Від села Лука Мелешківська до села Яришівка 6 кілометрів, до села Іванівка - теж майже стільки, люди хочуть жити разом і покладають великі надії на розвиток підприємств, яких особливо багато діє в Луці-Мелешківській, на спільне поліпшення інфраструктури. Досі ці ініціативи були заручниками законодавства, сподіваємося, що тепер у нас буде можливість все ж таки об'єднатися.
Голова Росошанської сільської ради Володимир Сличук каже, що їхня громада підготовку до об'єднання розпочала ще два роки тому.
- Ми проявили ініціативу і звернулися до сіл, з якими у нас спільні сільська рада, школа. Їм далеко до Оратова, 40 км, а до нас - 12. У їхній школі 39 учнів і майже така кількість педагогічного персоналу. Я не хочу говорити про якість освіти у таких закладах. У серпні цього року вже буде два роки, як ми запустили цю процедуру, - зауважує Володимир Сличук.
У Гайсинському районі до об'єднаної громади планують увійти два села із Теплицького району.
 - Ми вірили, що цей закон буде діяти. Ми плануємо завдяки цьому закону об'єднати дві сільських ради Гайсинського району сіл Нараївка і Митківка. Із Теплицького - села Кивачівка та Тополівка. Із Теплицького району, саме з цих сіл, більшість людей їдуть у Гайсин. Зараз "швидка" і пологовий для Теплицького району - у Бершаді, за 60 км, до Гайсина ж - 25. Люди питають, що буде далі. Тепер хоч є, що сказати людям, - каже сільський голова села Краснопілка Гайсинського району Анатолій Мартинюк.
Об'єднану територіальну громаду хочуть створити з центром у Гнівані.
  - Наші територіальні громади розташовані поруч, ми роздали пропозиції навколишнім селам про об'єднання. Ніхто не хотів скидати з себе "корону" сільського голови. Більше ніж через рік з нами погодилася об'єднатися Демидівська територіальна громада Жмеринського району. Вона складається із сіл Могилівка і Демидівка, населення 2300 осіб. Село Демидівка від нас на відстані 6 кілометрів, а Могилівка розташована поруч, через Південний Буг. Родинні зв'язки, багато жителів Могилівки працювали і працюють на підприємствах нашого міста, діти ходять до школи у Гнівані. Процес об'єднання розпочався, і ми віримо, що він буде успішним, - переконаний Гніванський міський голова Володимир Булишов.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”