Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Запитання Вчитель школи хоче взяти частину щорічної відпустки на три дні посеред навчального року. Чи має він таке право? Відповідь Відпустка вчителя під час навчального року можлива за збігу двох умов. Але все по порядку. Учителям щорічні відпустки повної тривалості (до 56-ти к. дн.) надають у період літніх канікул. Така норма встановлена: ст. 10 ЗУ «Про відпустки» п. 2 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам. При цьому не мають значення стаж і дата прийняття на роботу. Водночас у колективних договорах передбачають можливість протягом навчального року оформити основну відпустку (її частину): для санаторно-курортного лікування з інших причин. Тому відповідь на запитання, чи піде вчитель у відпустку під час навчального року, слід шукати у колдоговорі. У цьому документі: визначають положення про надання щорічної основної відпустки установлюють обов’язковість виконання вказаних положень. До того ж, як визначено Галузевою угодою на 2016-2020 роки (пп. 5.3.11), МОН рекомендує органам управління освітою та керівникам закладів освіти визначати колективними договорами інші види оплачуваних відпусток, приміром, у разі: особистого шлюбу чи шлюбу дітей народження дитини смерті близьких родичів потреби доглядати хворого члена сім’ї вступу дитини (до 18 років) у навчальний заклад, розміщений в іншій місцевості Свята Першого дзвоника (для батьків першокласників) ветеранам донорам. Отже, вчитель матиме відпустку посеред навчального року за збігу двох умов: така відпустка передбачена колективним договором керівник навчального закладу підпише заяву вчителя на відпустку.

Коментарі

  1. Чи має право вчитель піти у відпустку після пологів, якщо розпочнеться новий навчальний рік (серпень -вересень)?

    ВідповістиВидалити
  2. влітку цього року я потрапив у лікарню і до кінця відпустки пробув на лікарняному. Невикористаними залишились 42 дні відпустки. решту літніх та осінні канікули теж прові на лікарняному. чи можна мені надати під час навчання 10 днів цієї відпустки, а 32 дні - компесувати грошовими коштами?

    ВідповістиВидалити
  3. Чи може педагогічний працівник взяти основну відпустку під час відсторонення від роботи,у зв'язку з тим,що він не вакцинований???

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”