Змінювати життя самим: досвід громад, які повірили у децентралізацію

Про вдалі приклади пошуку інвесторів, оптимізації мережі шкіл, ремонту доріг та надання медичних послуг Українському кризовому медіа-центру розповіли представники громад, які першими вирішили спробувати переваги децентралізації.
Три роки тому Кабінет міністрів затвердив концепцію реформування місцевого самоврядування, а через рік – план формування перспективних громад. 
Завдяки фінансовій децентралізації люди на місцях побачили реальну можливість змінити своє життя: значна кількість податків та зборів залишилися на місцевому рівні. 
Щоб ними скористатися людям необхідно було домовитися між собою, створити спроможні громади, піти на вибори. Наприкінці 2015 року це змогли зробити 159 громад, щоб вже наступного року на власній шкірі спробувати більше залежати від себе, а не від області чи столиці. 
Вони отримали незалежність від обласних та районних бюджетів, більшу фінансову самостійність за рахунок власних зборів та державних субвенцій. 
Звісно, децентралізація – не чарівна паличка, яка одним махом вирішить всі проблеми громад. Це лише інструмент, яким треба вміти користуватися. Хто навчився першим – отримав переваги перед сусідами. Ось вони. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”