Перейти до основного вмісту

Реформа освіти: Про методкабінети та атестацію


Чи потрібні методкабінети? Ряд вчителів скаржились на них як на застарілі структури, які не допомагають, а лише перевіряють.
Колись була ідея скасувати в законі методичні центри. Вважаю, вона неправильна.
Її потрібно наповнити іншим змістом, в час реформи на місцях потрібні методичні осередки, які могли б допомагати вчителям володіти новими методиками, показувати найкращі практики, забезпечувати методичну роботу на місцях.
Що відбувається зараз? Органи місцевого самоврядування до цього часу контролювали школи. Це було інструментом розправи над освітянами, якщо був конфлікт між політиками на місцях і освітянами.
Контролювати роботу вчителів має незалежний орган (освітній Омбудсман та Державна служба якості освіти, їх створять у 2019 році).
Поясніть механізм атестації вчителя
Сьогодні атестація вчителя – повністю в межах повноважень дирекції школи. Якщо педагог претендує на вищу категорію і присвоєння звань, тоді він іде ще на комісію, організовану органом місцевого самоврядування.
Якщо у вчителя потенційно є конфлікт з директором школи, через цю атестацію він може отримати проблему, і це не буде адекватний зворотній зв’язок щодо роботи вчителя .
Зараз ми працюємо над запровадженням добровільної сертифікації вчителів.
Якщо педагог вступає у конфлікт з адміністрацією, наприклад, як біла ворона своїми методиками виділяється на фоні інших, він може добровільно зареєструватися на таку сертифікацію, і вона йому зарахується, як атестація.
Коли ми відпрацюємо цей механізм, він повністю замінить атестацію. Однак, це як із ЗНО  потрібен час та пілотування, щоб масштабувати на країну вже дійсно хороший продукт
– Тоді у школі цю процедуру проходити уже не треба буде?
– Так, сертифікація буде зовнішньою та незалежною.
Спеціалісти братимуть відгук про роботу педагога у закладі, однак сама шкільна адміністрація не буде брати участь у прийнятті жодних рішень.
http://pedpresa.ua/194278-reforma-osvity-pro-metodkabinety-ta-atestatsiyu.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”