Бенчмаркінг по-Снітківські

Це  слово Снітківський сільський голова Віктор Ольшевський (Муровано-Куриловецький район) почув не так давно. «Якесь чудернацьке» - подумав одразу, але сподобалося тлумачення іноземного терміну, а саме «розвиток на основі досвіду інших підприємств». Бо сам колись почав піднімати на ноги село, користуючись прикладом інших громад. Так, не давала чоловіку  спокою проблема  масового безробіття у Сніткові. Тоді, згадує, ідею подав один із знайомих аграріїв, запропонувавши займатись садівництвом.
 - Пройшов час і за два роки інвестор вклав понад 16 млн грн. щоб створити 150 га саду, 2 га насаджень полуниці, 10 га малини, 14 га чорниць. Тепер я можу з гордістю сказати, що у мене не вистачає в селі робочих рук - розповідає Віктор Ольшевський, - Селяни працевлаштовані, інвестор є, сільська казна поповнюється – це результат вчасно проявленої ініціативи, -  впевнений голова. Втім, нині йому не дає спокою інша проблема:- 120 тонн вугілля  в рік, уявляєте, яка це енергозалежність? Саме стільки палива за сезон з’їдала наша стара котельня в клубі. Тому громада села вирішила спочатку зовсім відмовитись від обігріву приміщення, а згодом - шукати альтернативу, так як газу в Муровано – Куриловецькому районі немає
І тут очільнику громади Сніткова знову став у  нагоді «бенчмаркінг». Адже  не раз його колеги з інших населених пунктів розповідали, як переходять на біопаливо, встановлюючи піролізні котли. Але грошей на таке диво техніки немає, каже голова села.
- Не купити – виготовити. Я інженер-механік, маю досвід роботи з технікою, тож знаю, що самому зробити це значно дешевше. І тут ми використаємо готовий досвід. Одне з фермерських господарств, які роблять сушарки, готові виготовити котел, але потрібен метал і роздрібні матеріали. З нас - технічна документація, заробітна плата зварювальнику і дозволи.
З тим і вирішив Віктор Ольшевський взяти участь у Конкурсі проектів розвитку територіальних громад Вінниччини. Ретельно зібравши всі необхідні документи, він подав їх на розгляд комісії.
- Загалом вартість проекту 40 тис. грн. в теперішніх цінах. У бюджеті у нас є 15 тис., ще 10 тис потрібно на метал. Та найголовніше те, що є відновний ресурс – це маса дров. У нас є деревообробне підприємство, що має залишки деревини – цей ресурс можна використати на користь. Так чи інакше, а Снітківський сільський голова певний, саме принципи «бенчмаркінгу» (цим словом він вже вправно оперує),  ще не раз стануть в нагоді. Головне, переконує,  при цьому – не забувати враховувати інтереси людей адже те, що спрацювало на користь в одному господарстві, не обов’язково приживеться в іншому.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”