Світовий рейтинг освіти: Україна стала 38.
У найбільшому в історії світовому рейтингу загальноосвітніх шкіл країни Азії посіли верхні п'ять позицій, а держави Африки опинилися на нижніх місцях.
Очолює таблицю Сінгапур, на другому місці - Гонконг, а замикає рейтинг - Гана.
Велика Британія посіла в рейтингу 20 місце, США - 28, Україна - 38.
Укладач рейтингу світових шкіл - Організація економічної співпраці і розвитку - вважає, що він показує зв'язок між освітою і економічним зростанням.
Основою рейтингу якості шкільної освіти стали результати тестувань у 76 країнах, які взяли участь у дослідженні.
"Ми вперше отримали дійсно глобальний погляд на якість освіти", - сказав директор ОЕСР з освітніх питань Андреас Шлейхер.
"Наш задум полягав у тому, щоб дати якомога більшій кількості країн - як багатих, так і бідних - можливість порівняти стан їхньої освіти зі світовими лідерами, визначити їхні сильні і слабкі місця, а також побачити, якими будуть довготермінові економічні переваги поліпшення якості освіти", - додав він.
Лідер рейтингу Сінгапур до 1960-х мав високий рівень неписьменності, що, на думку пана Шлейхера, показує, як швидко можна досягти прогресу в галузі освіти.
У Великій Британії, як випливає з дослідження, кожен п'ятий підліток закінчує школу без досягнення базового рівня загальної освіти. Згідно з висновками ОЕСР, поліпшення якості середньої освіти призведе до вливання в британську економіку трильйонів доларів.
Рейтинг ОЕСР укладався на основі результатів тестувань 15-річних школярів з математики і точних наук. А отримана в результаті освітня мапа світу дає набагато масштабнішу картину, ніж Міжнародна програма оцінки освітніх досягнень учнів (PISA) ОЕСР, яка обмежується заможнішими промисловими країнами.
Цей рейтинг, який охоплює понад третину країн світу, показує стан освіти в таких країнах як Іран, ПАР, Перу і Таїланд.
США вкотре поступається в якості шкільного навчання успішним європейським країнам. В'єтнам також випередив США.
Рейтинг ОЕСР показав також занепад Швеції, в системі освіти якої дослідники виявили серйозні вади.
Цифри, наведені вище, оцінюють потенціал зростання ВВП за життя школярів. При укладенні цих оцінок експерти ОЕСР припускали, що всі діти шкільного віку ходитимуть до школи і здобудуть принаймні базову середню освіту.

Ці рейтинги та прогнози росту ВВП укладалися з урахуванням низки міжнародних досліджень, зокрема дослідження ОЕСР PISA, дослідження американських академіків TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) і тестування TERCE у країнах Латинської Америки. Вони вперше зібрали в одній таблиці розвинені країни і країни, що розвиваються.
Пройдіть тест: спробуйте виконати завдання, поставлені
перед підлітками в тестах ОЕСР

Висновки дослідників представлять на Всесвітньому освітньому форумі в Південній Кореї наступного тижня, де Організація Об'єднаних Націй планує провести конференцію про заходи підвищення рівня світової освіти до 2030 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”