Скільки шкіл закриється після адміністративної реформи?

До 15 липня 2015 року пройде реформа: села будуть обєднані в громади, а громади - в повіти. 
У пятницю 15 травня 2015 р. робоча група з питань децентралізації Конституційної комісії запропонувала залишити у зміненій Конституції України трирівневий адміністративно-територіальний устрій, однак змінити терміни. 
Існуючі райони будуть обєднані і стануть називатись повітами - середньою ланкою (другим рівнем) у системі адміністративно-територіального устрою. До неї будуть входити декілька громад. Наприклад, планується з нинішніх районів зробити по 4-6 громад, замість 25-40 колишніх сільських рад. 
 Області, також обєднані, стануть регіонами - вищою ланкою (перший рівень - ред.), що будуть обєднувати повіти. 
А села (по декілька) будуть обєднані в територіальні громади. Також будуть обєднані під єдиною владою колишні райони і міста обласного підпорядкування. Скільки залишиться сільських та міських шкіл після обєднання сіл в громади, та міст і сіл у повіти. В результаті цієї реформи в Україні з 10 279 сільських рад залишиться лише 400 громад. Меж регіонів, у які трансформують нинішні 24 області, автори реформи вирішили не змінювати, а от території районів і громад перекроюватимуть кардинально. В Кабінеті Міністрів порахували, що нині в Україні існують понад 12 тисяч міських, сільських і селищних громад, проте в половині з них проживають близько тисячі мешканців. Органи місцевого самоврядування таких дрібних населених пунктів практично не можуть здійснювати надані їм державою повноваження. Тому вихід реформатори бачать один - укрупнювати громади. В результаті реформи їхню кількість хочуть довести до 1500-1800. Повітів же із теперішніх 490 районів має залишитися лише близько 120. 
Аби отримати статус громади, населений пункт має налічувати не менше як 9 тисяч мешканців. Дрібнішим селам пропонуватимуть об’єднуватися з більшими, таким чином зменшуватимуть кількість сільських рад. Проте без представників влади маленькі села не залишать. У невеликих громадах, де кількість мешканців нараховує 50 і більше осіб, автори пропонують ввести виборну посаду сільського старости. Основним з його повноважень буде представництво інтересів людей у раді місцевої громади. 
Також,  Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на зустрічі із заступником глави Держдепу Вікторії Нуланд, повідомив, що зміни до Конституції повинні бути прийняті восени 2015 року, після чого планується провести місцеві вибори на новій основі. http://gritsenko-andrij-petrovich.webnode.com.ua/news/skilki-shkil-zakrijetsya-pislya-administrativnoji-reformi/


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”