PRO-світа

Серія1
Учитися, граючи і за втіху. Чи можливо це в Україні? Днями Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про нову освіту. І вже на весну урядники готують нові стандарти дванадцятирічного навчання. Перші кроки освітньої реформи вже відчули в початковій школі. Без червоної вчительської ручки, навали домашніх завдань, та головне — не осуд, а заохочення. Які шанси вирватися з лещат авторитарної радянської педагогіки, узявся досліджувати наш Дмитро Литвиненко. Він порівняв нашу систему з найуспішнішою освітньою у світі на всіх щаблях.
Серія 2
Навчання без страхів та обмежень. Протягом тижня в циклі PROсвіта, «Вікна» розповідатимуть про найкращі освітні системи різних країн. І нині це дуже актуально для нас. Адже цієї осені в Україні розпочалася просвітня реформа. І спершу зміни торкнулися початкової школи. Наш Дмитро Литвиненко поїхав до Фінляндії. Каже, щоби змінити систему, починати треба ще з садочків. До прикладу, в українських дошкільних закладах вихователі більше забороняють дітям, аніж дозволяють. І цим формують у малечі розуміння кордонів, яке в дорослому житті заважатиме приймати рішення. Тож яке воно, навчання дошкільнят по-фінському, дивіться у сюжеті.

Серія 3
Без оцінок та домашніх завдань. «Вікна» продовжують цикл сюжетів «PROсвіта», в якому ми розбираємо на цеглинки найкращі світові освітні системи, аби підтримати реформу освіти в Україні. Вчора ми говорили про фінські садочки, а сьогодні мова піде про тамтешню початкову школу. Там діти навчаються не дроби множити, а контролювати емоції та дружити. Є і звичайні науки, але їх намагаються зробити фантастично цікавими. Коли в нашій школі будуть схожі підходи, ми запитали в міністерки освіти. І вона дала чіткі дати.
Серія 4
Яким має бути сучасний вчитель? «Вікна» продовжуть цикл сюжетів «PROсвіта», де ми шукаємо найкращі рецепти для української освіти. Сьогодні розповідаємо про середню школу в Фінляндії, 4-6 класи. Головне в цьому віці не відбити, а підтримати природню допитливість дитини. І для цього потрібен креативний та вмотивований вчитель. Сьогодні наш Дмитро Литвиненко розповість про фантастичні уроки, від яких діти просто в захваті. Крім того, він поцікавився у нашого міністерства, що має статися, аби український вчитель не просто переказував дітям підручника, а разом з ними досліджував цікавий та сучасний світ.
Серія 5
Школа цифрового часу. «Вікна» завершують цикл сюжетів «Просвіта». Протягом тижня ми розповідали вам про фінську освітню систему. І не для того, щоб ви їм позаздрили. Все, аби ви не боялися вимагати змін у своїх школах. Що це можливо, довела Естонія. Там взяли фінську освіту за приклад, додали свого і нині колишня радянська країна, стала світовим лідером за розвитком нових технологій.
Серія 6
Для чого ти вчишся? «Вікна» продовжують проект «Proсвіта». Ми показуємо найкращі зразки світової освіти, аби ви вимагали змін у ваших школах. Уже розповіли про садочки, початкову та середю школу Фінляндії. У них навчання, наче свято, без оцінок та домашнього завдання. Проте у старшій школі веселощі закінчуються, навантаження збільшується, але діти до цього готові. Якої старшої школи та університетів потребуємо ми, аби стати успішною нацією, наступна серія від Дмитра Литвиненка.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”