ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ШКОЛА БЕРЛІНА: БЕЗ КЛАСІВ ТА УРОКІВ

Під час другого модуля програми “Про.Навички” у Одесі учасники провели скайп-зустріч з Margret Rasfeld, засновницею школи Evangelische Schule Berlin Zentrum (Німеччина)
(The Evangelical School Berlin Centre (ESBC).
Маргрет розповіла про чотири “колони”, принципи навчання, на які опирається їхня школа:
  • learning to learn, тобто навчаємо вчитись, самостійно здобувати знання та навички;
  • learning to be together, тобто працювати в команді, взаємодіяти, знаходити порозуміння, спільно у малих групах реалізовувати проекти;
  • learning to act, тобто діти навчаються брати на себе відповідальність за ситуацію навколо та діяти, якщо вони бачать, що можуть допомогти у вирішенні якихось проблем;
  • learning to be, тобто розуміти себе, свої сильні сторони, таланти.

Як на практиці школа реалізовує ці принципи?

Evangelische Schule Berlin Zentrum – звичайна середня школа (5-11 класи). Як і у будь-якій школі у Німеччині, частину фінансування забезпечує держава, частину – внески батьків, решту школа забезпечує через фандрейзинг.
Це школа повного дня (тобто 36 навчальних годин), з них 10 годин на тиждень (тобто по дві години кожного дня вранці) присвячені самонавчанню. Кожен учень має свій learning log(навчальну папку), де зібрано всі матеріали, над якими він\вона працює і розпоряджається цими двома годинами на власний розсуд, залежно від навчальних цілей. У цей час вчитель присутній у класі, і до нього звертаються у випадку додаткових запитань чи труднощів у розумінні будь-якої теми.
Особливістю цього процесу самостійного здобуття знань є також те, що діти власноруч “записуються” на тестування. Коли дитина відчуває, що достатньо опанувала матеріал, то звертається до вчителя, щоб пройти тест та рухатись далі. Таким чином всі діти вчаться у своєму власному ритмі. Унаслідок цієї системи навчальні групи є різного віку, адже формуються не за роками, а за рівнем здобутих знань.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”