Метод Фейнмана, або Як швидко освоїти будь-який предмет

“Я не завжди був хорошим учнем. Головним у навчанні я вважав кількість часу, що йому присвячувалося. А потім я знайшов щось таке, що змінило моє життя”, — говоритьлауреат Нобелівської премії з фізики Річард Фейнман(Richard Feynman). Він сформулював алгоритм навчання, який допомагає швидше і глибше розібратися в будь-якій темі.
Річард Фейнман усвідомив відмінність між «знанням чогось» і «знанням назви чогось», і це одна з головних причин його успіху. Він натрапив на формулу навчання, яка дозволила йому розуміти речі краще за інших. Ця формула отримала назву «метод Фейнмана», і вона допомагає вам вивчати будь-який предмет глибше і швидше. Тема, предмет або поняття, яке ви хочете вивчити, не мають значення. Візьміть що завгодно. Метод Фейнмана працює всюди. І, що найголовніше, він дуже простий у виконанні; до смішного простий.
І це не лише відмінний метод навчання, а й вікно в зовсім інший спосіб мислення.
У методі Фейнмана є три кроки.
Крок 1. Навчіть цьому дитину
Візьміть чистий аркуш паперу і напишіть, що ви хочете вивчити. Запишіть, що ви знаєте про цей предмет, ніби ви пояснювали б це дитині. Не вашому розумному дорослому приятелеві, а восьмирічній людині, котра володіє достатнім словниковим запасом і здатністю концентруватися, щоб зрозуміти базові поняття і відносини.
Безліч людей схильні використовувати складні слова і професійний жаргон, коли вони не розуміють чогось. Проблема в тому, що ми самі себе дуримо, тому що не усвідомлюємо, чого саме ми не розуміємо. Використанняжаргону покликане приховати від оточуючих наше нерозуміння. Коли ви записуєте ідею від початку до кінця простими словами, які в змозі зрозуміти дитина (використовуйте тільки найпоширеніші слова), ви допомагаєте собі зрозуміти її суть на більш глибокому рівні і спрощуєте відносини і зв’язки між поняттями. Якщо ви докладете зусиль, ви чітко зрозумієте, де у вас прогалини. І це добре, адже вказує на можливість вчитися.
Крок 2. Повторіть
У першому кроці ви неминуче зіткнетеся з пробілами у ваших знаннях: десь ви забули щось важливе, не змогли пояснити або просто відчули складності в з’єднанні важливих понять. Це вкрай важливо, тому що ви відкрили край своїх знань. Компетентність — це знання меж своїх здібностей, і ви тільки що знайшли одну з них! Це точка, де починається навчання. Тепер ви знаєте, в чому заковика, отже поверніться до вихідного матеріалу і вивчіть його заново, поки ви не зможете пояснити його в простих термінах.
Виявлення меж ваших знань також обмежує помилки, які ви схильні здійснювати, і збільшує шанси на успіх у застосуванні ваших знань.
Крок 3. Організуйте і спростіть
Тепер у вас є ряд рукописних заміток. Перегляньте їх і переконайтеся, що помилково не вписали туди якийсь професійний термін з вихідного матеріалу. Тепер складіть із них просту розповідь. Прочитайте її вголос. Якщо пояснення не виглядає простим або звучить дивно — це ознака того, що ваші знання все ще потребують доопрацювання.
Крок 4 (необов’язковий): Поділіться
Якщо ви хочете бути впевненим у своєму розумінні, поділіться своїм знанням з ким-небудь (ідеально, якщо цей хтось дуже погано розбирається в предметі. Або знайдіть 8-річну дитину!). Найкращий тест на ваше знання предмета — ваша здатність передати його іншій людині.
За матеріалами “Идеономика”

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”