Вчити по-новому: українські школи, які змінюють підхід до освіти

Вч


Шкільну освіту в Україні не сварив тільки лінивий: на всіх рівнях, від батьків, які тільки збираються відправляти дітей до школи, до посадовців у кабінетах Міністерства освіти, визнають, що проблема існує. Проте поки що, на жаль, будь-яке позитивне зрушення на рівні держави доводиться виборювати неймовірними зусиллями. В межах спецпроекту ZEITGEIST ми вирішили поспілкуватись із тими, хто не чекає на зміни «згори» і намагається втілювати інновації власними силами.

Фотографія: pexels.com 
Однією з ключових проблем, які наразі присутні у шкільній освіті, є відставання самої програми від вимог, які ставить перед випускниками XXI століття. Застарілі дані, непотрібні теми, відсутність уваги до внутрішнього світу дитини та інші фактори, які є у загальноосвітніх школах, змушують батьків шукати альтернативні варіанти. Так, не всі приватні школи мають добру репутацію, проте деяким з них все ж вдається поєднувати сучасні технології, стандарти Міносвіти, закордонні практики та забезпечувати всесторонній розвиток учнів.


Новопечерська школа

В основі роботи Новопечерської школи – поєднання офіційної програми із сучасними методами педагогіки, які використовуються в школах США, Канади та Європи. У класах навчається не більше 20 учнів, які під час занять об’єднуються у групи з чотирьох осіб. Це дозволяє практикувати комунікативні та соціальні навички: вони разом працюють над завданнями, пояснюють одне одному матеріал та вчаться кооперації, адже групі необхідно приймати спільні рішення.

Класи міксуються раз на рік, а групи всередині класу – раз на місяць, щоб підтримувати усіх дітей на однаковому рівні. Також постійно змінюються тьютори класів.

У школі відсутня класична система оцінювання учнів із двійками й записами у щоденник. Натомість педагоги використовують альтернативні системи: «метод зеленої ручки», мотиваційний підхід, програму «лідер в мені» – адаптацію відомої програми Стівена Кові «Сім навичок надзвичайно ефективних людей» до дитячого віку та шкільного середовища.

Замість табелів батьки наприкінці семестру отримують свідоцтво успішності дитини, яке заповнюють вчителі та тьютор. Це не просто цифри і відмітки, а рекомендації вчителів з кожного предмету, розгорнута інформація з показниками відповідальності, організації, самостійної роботи, співпраці та ініціативності. Також у свідоцтві зазначені сильні сторони та напрямки для вдосконалення.

Навчальний день триває з 9:00 до 18:00, між уроками є великі перерви, під час яких дитина може відпочити: пообідати, пограти в рекреаційній зоні в настільний теніс чи аерохокей, почитати книгу в бібліотеці, поспілкуватися з однокласниками. Під час уроків фізичного виховання учні також об’єднуються в групи: можна плавати в басейні, грати в футбол, займатися бальними танцями, тощо.

Вчителі, як і діти, постійно навчаються, опановують навички інформаційно-комунікаційних технологій, знайомляться з педагогічними розробками, які привозять консультанти з Канади.

Окрім загальної програми, яку виставляє Міністерство освіти, в школі активно підтримують розвиток навичок та сфер інтересу дитини. Після уроків учні можуть займатися вибраними активностями: робототехнікою, гончарством, малюванням, веб-дизайном, хореографією, музикою, вокалом і т.д. Загальна мета школи – навчити випускників речей, які вони зможуть використовувати на практиці.

Зараз у школі навчається 460 учнів від 1 до 11 класу. Для старших класів здійснюється конкурс грантів, завдяки якому талановиті діти можуть отримати безкоштовне навчання.

Олена Кушина, маркетолог Новопечерської школи: 
«Ми прагнемо дати нашим учням те, що допоможе їм стати успішними та щасливими дорослими. А це не лише hard skills (знання), – а й soft skills (критичне мислення, креативність, співпраця) та навички XXI століття. Саме тому ми поєднуємо офіційну програму міністерства з провідними сучасними світовими методиками».

Britannica School

Britannica School – невелика приватна школа, яка знаходиться у містечку Green Hills біля Віти Поштової під Києвом. Спочатку Britannica існувала як дитячий садок, але потім батьки наполягли на створенні школи на базі садочка. У Britannica уся команда вчителів та працівників знає кожну дитину – це й не дивно, бо тут навчається всього 140 дітей. Зараз працюють лише класи по п’ятий включно – керівництво відмовилося від ідеї набирати нові класи середньої школи з нуля і хоче виростити власний випуск.

Навчання у школі побудовано на принципах мотивації і дружніх відносин. Тьютор – це не тільки наставник, але і друг, якому можна довірити власні секрети, зайти у гості, порадитися щодо проблемної ситуації чи попрохати про допомогу. У будь-який час можна зазирнути навіть до кабінету директора просто з цікавості, чи щоб залишити листівку або спитати потрібну інформацію. За філософією школи, дитина має почувати себе комфортно, як в оточенні друзів, а не вихователів. Якщо дитина зранку не хоче йти на навчання – це розбирається на рівні педагогічної ради із психологами та керівництвом, де вчителі намагаються виявити причину та шляхи подолання проблеми. У школі відсутні дисциплінарні покарання і грубість щодо дітей. Якщо дитина поводиться дивним чином, стає асоціальною та нервовою, психологи разом із тьюторами і вчителями шукають причину, а не давлять з метою ліквідувати «неправильну» поведінку.

Класи поступово відмовляються від загальноприйнятої системи бального оцінювання – проте в кожному класі це відбувається поступово і залежить від психологічного комфорту дітей. У школі відсутній будь який конкурсний відбір по рівню знань – це принципова позиція керівництва. Єдине обмеження – наявність місць, бо класи невеликі, всього по 16-18 дітей.

На території школи також є окрема лаунж-зона із бібліотекою, диванами та музичними інструментами, на яких грає учнівська рок-група.

Навчальний процес триває із 8 ранку до 19 вечора. За цей час дітям пропонується п’ятиразове харчування, ранкова зарядка, прогулянки мотузковим парком, безпосередньо навчання, окремий час на самопідготовку, відвідування секцій та студій по інтересах. Все це відбувається у постійному супроводі тьюторів. Окрім малювання, бойових мистецтв, гри на музичних інструментах та шахів, діти вивчають програмування, роботу з сучасними комп’ютерними системами та беруть участь у технічних та інноваційних змаганнях.

Лариса Андрійченко, керівник Britannica School:
«Сьогодні активно обговорюють найважливіше в освіті – відсутність мотивації дітей до навчання. Ми маємо чітку позицію в цьому питанні: процес навчання має бути по справжньому захопливим та цікавим для учнів. А кожна дитина дуже допитлива від природи, – вона обов’язково пірне у цей процес пізнання».

Європейський колегіум

Головна особливість школи – з першого класу у колегіумі намагаються виявити індивідуальні обдарованості дитини і розвивати іх. Це стосується не тільки лінійних шкільних дисциплін, але й талантів загалом. Для всестороннього розвитку в школі працює більш ніж п’ятнадцять гуртків: є поетика, журналістика, арт-студія, великий теніс, робототехніка, 3-D моделювання, програмування, веб-дизайн, хорові співи і т.д.

З 2014 року колегіум бере участь в інноваційному проекті, започаткованому експертами двох департаментів Кембриджського університету. В тому ж році ЄК отримав почесний статус Cambridge English School, і вже у 2015 успішно готує та бере участь у міжнародних іспитах Cambridge English Exams.

У школі працює мотиваційна система, направлена на підкреслення досягнень дитини, завдяки якій 84 % учнів колегіуму – переможці різноманітних олімпіад, конкурсів, змагань та грантів. Учні, які є переможцями міських та Всеукраїнських олімпіад, переводяться на грантову основу із безкоштовним навчанням або знижкою. В кожному класі навчається не більше 18 учнів, загалом у школі перебувають 320. Кожен клас самостійно розробляє для себе власну систему самоуправління, вирішує організаційні питання, співпрацює із наставником класу. 

Не менше половини уроків у школі проходить в інтерактивній формі з використанням систем MS Office 365, смартбордів, презентацій і т.д.

На відміну від попередніх шкіл, Європейський колегіум залишив у себе загальноосвітню систему оцінювання учнів, але з кожного предмету дається розгорнутий відгук і характеристика для батьків.

На базі школи функціонує наукове товариство «Оріон», яке співпрацює з Малою академією наук, деякими факультетами Могилянки та КНУ ім. Шевченко. Зараз впроваджується система, завдяки якій діти зможуть отримати український і американський атестати, а шкільний колектив активно допомагає випускникам у отримувані грантів на навчання закордоном. Також на даний момент школа працює над створенням потужного освітнього центру-інкубатору для обдарованих дітей з усієї України, де вони змогли б жити і навчатися.

Ірина Єременко, співзасновниця Європейського колегіуму:
«Ми впевнені, що в Україні обов’язково будуть створені нові стандарти освіти, проведені ефективні реформи та створена нова українська школа, про яку почне говорити увесь світ. Все, що потрібно Європейському колегіуму на даний момент – це свобода. Свобода в створенні навчальних планів, можливість вибору навчальних матеріалів та викладання предметів іноземними мовами, можливість створення спеціальних новітніх курсів. Все це дасть нам змогу змінюватися не просто швидко, а рухатися на випередження часу».

Афіни

Афіни – одна із найстаріших приватних шкіл України, яка однією з перших почала впроваджувати інноваційні методики в освіті і шукати інший підхід до учнів.

Заняття проходять у класах по 12-14 людей, але саме поняття класу майже не використовується – уроки проходять у міксованих групах не тільки однолітків, але й старших чи молодших класів. Усі навчальні столи стоять по колу, щоб уникнути розділення на першу чи останню парту. Якщо виникає потреба, столи можуть бути зсунуті, коли діти, наприклад, працюють у командах чи над спільними проектами.

У школі реалізована тьюторська модель навчання: у кожного учня є свій наставник-тьютор, який допомагає підопічному розпізнати свої переваги і недоліки, та вибудувати траєкторію індивідуального розвитку. Вибори тьюторів відбуваються на початку кожного навчального року. Учень вибирає собі дорослого наставника, а дорослий – підопічного-учня. Якщо вибір не сходиться, то проводиться другий і навіть третій тури. Кожен поверх оформлений як окремий континент, а в класних кімнатах замість номерів використовуються назви відомих міст та об’єктів.

На етапах старшої школи з’являться формат факультетів, який має на меті профорієнтаційний пошук. Дитина може вибрати один із трьох факультетів: є природничі науки, соціальна активність чи медіатехнології, та відвідувати позашкільні лабораторії, кіностудії, відкривати виставки на обрану тематику. Таким чином, на момент закінчення школи дитина володіє не тільки низкою навичок на практиці, але і має чітке розуміння, яка спеціальність ій цікавіша за іншу.

Всередині самої школи існує поділ на п’ять ступенів, які формуються залежно від віку дитини і між якими є плавний перехід від азів початкової школи, до абстрактних понять і точних наук середньої і старшої.

Раз на тиждень у старшокласників окремий день виділено під soft skills – діти отримають знання з різних дисциплін від запрошених лекторів, відвідують майстер-класи, воркшопи та тренінги. Серед молодших ступенів практика м’яких навичок проходить у форматі дебатів, «екіпажних ігор», «занурень», тощо.

Також у школи є власна віртуальна валюта, яка називається віртуси. За неї, наприклад, можна придбати «день свободи» – день, коли у школі можна не ходити на уроки, а натомість спілкуватися на перервах із друзями, читати у бібліотеці чи грати у зоні відпочинку. На старших рівнях існують інші системи розрахунків – наприклад в ділових іграх можна використовувати т.з. «золоті афінські одиниці».

У школі є великий зоокуточок, де живуть риби, черепахи, ігуана, равлики та навіть змії з павуками.

Для вирішення проблемних питань існує «суд честі», куди будь-який учень або педагог може подати скаргу на людину, яка їх образила чи зачепила. При цьому, дитина може винести на розгляд свою образу на вчителя і навпаки. До присяжних входять представники кожного шкільного ступеня та педагоги, які разом вирішують проблему. Дисциплінарні покарання, як і класичні відмітки, у школі відсутні, а найсуворішим покаранням вважається переведення на дистанційну освіту на декілька днів.

Олексій Греков, директор зі стратегічного розвитку школи «Афіни»:
«Головний принцип, який ми сповідуємо у школі – що всі, хто залучений до навчального процесу, і дорослі, і діти, є співробітниками школи. І якщо ми працюємо, то робимо це як колеги, обличчям одне до одного і вирішуючи завдання разом».

Більше цікавих матеріалів читайте в онлайн-журналі Goethe-Institut в Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”