До 25-річчя гуманітарно-естетичного колежу №29 м. Вінниці

ПРОФІЛЬНА ОСВІТА: ДОСВІД, ТЕХНОЛОГІЇ, ПРАКТИКА

Упровадити профільну школу до 2027 року — завдання МОН, яке маємо виконати що швидше, то ліпше. Щоб від швидкості не постраждала якість, маємо усвідомити суть профільної освіти. Профільна освіта — явище в освіті не нове, проте не всеохопне. Часто стикаємося і з проблемою формальної профілізації старшої школи, в основі якої — інтереси вчителя, батьків, а не учня. Тож і виходить, що навчання в так званих профільних класах не дає учням ґрунтовних знань та практичних навичок. А далі що? Далі вони шукають репетиторів, які заповнюють прогалини в знаннях.

Тому організувати ефективну профільну школу — одне з пріоритетних завдань не тільки  НУШ, але і керівників ЗЗСО. Заклади освіти можуть мати освітні програми профільної середньої освіти за академічним та/або професійним спрямуванням (п. 7 ст. 12 Закону “Про освіту”).

Тому завданям  у 1997 році  гуманітарно-естетичного колежу №29 м. Вінниці було зазначено  — створити організаційно-педагогічні умови, щоби реалізувати індивідуальні освітні траєкторії, забезпечити педагогічний супровід для побудови індивідуального освітнього маршруту. Індивідуальний освітній маршрут ми прокладали за напрямами профілізації. Ними були профілі: суспільно-гуманітарний, технологічний, художньо-естетичний, природничо-математичний, спортивний.

Через індивідуальну освітню траєкторію реалізовували принцип варіативності навчання, тобто учні можуть вибирати профіль, предметні курси за вибором, курси загальнокультурного розвитку, гуртки, платні послуги, індивідуальні консультації, послуги додаткових освітніх ресурсів, які надають заклади освіти міста, творчі, дослідницькі роботи, проєкти, засоби оцінювання освітньої діяльності, строк їхньої реалізації, громадську діяльність у закладі освіти та поза його межами. 

Перспектива сучасної профільної освіти в умовах НУШ. Старша профільна школа стане обов’язковою для тих, хто здобуватиме повну загальну середню освіту за професійним та  академічним спрямуванням. Вона орієнтоване на те, що здобувачі освіти одержуть професію або продовжуватимуть навчання на вищих рівнях освіти.

Сьогодні в честь 25-річчя гуманітарно-естетичного колежу №29 м. Вінниці  ми представляємо історію та досвід  такого унікального закладу освіти .

Нерідко можна почути фразу про те, що краса врятує світ і про те, наскільки вона важлива в сучасному житті людини. Що ж, з цим цілком можна погодитися, я теж думаю, що краса в житті людини надзвичайно важлива. У той самий час розумію, що моє особисте бачення краси пов’язано з професійної діяльністю, впровадженням нових освітніх педтехнологій. Це й надало мені можливість разом з чудовим педагогічним колективом створити унікальний заклад нового профільного типу з автономією навчально-методичного забезпечення освітнього процесу – гуманітарно-естетичний колеж №29. Але про все по порядку.

63 роки тому в районі Мурів відпливла від берега і помандрувала у далеке плавання Вінницька середня школа №29. 63 роки – це багато чи мало? Якщо за історичними вимірами, то це досить коротка відстань. А з погляду життя людини – це значний термін, адже за ним не одне покоління педагогів і учнів, які залишили стіни рідної «альма-матер». Завдяки силам, енергії, ентузіазму вчителів зі стін школи вийшли майстри своєї справи, прекрасні та талановиті люди, які своєю працею принесли славу рідній 29-ій школі, місту й Україні.
 
Згодом Рішенням 11-ої сесії Вінницької міської ради народних депутатів 22 скликання від 31 жовтня 1997 року загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №29 було реорганізовано шляхом перетворення її в навчально-виховний комплекс: загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів – гуманітарно-естетичний колеж № 29.
 
Емблема колежу – Синій птах як символ Миру, щастя, істини, добра, символ сенсу буття і всемогутності людини.

Профілі закладу: гуманітарний, художньо-естетичний, суспільно-гуманітарний, природничо-математичний.

Родзинки колежу: зразковий дитячий хор, зразковий хореографічний ансамбль «Віночок», вокальний ансамбль «Роксолана», студія поетів-початківців «Світло поетичних зірок», студія вокального співу, театральна студія, студія бального танцю «Ніка», студія естрадного танцю, музична школа, ізостудія «Палітра».

У школі створено працездатний колектив вчителів з достатнім професійним і творчим потенціалом, діє учнівський парламент, який є підтримкою педагогічному колективу школи і рушійною силою освітнього процесу. Школа має реальні підтвердження успіхів своєї праці в багатьох напрямах. Школа багата своїми традиціями, що були започатковані учнями, вчителями і батьками.

Під крилом Синього Птаха народжувалися і зростали таланти: співаки та танцюристи, математики та поети, спортсмени та журналісти. А освітній простір закладу є продовженням аури добра, де учень знаходить підтримку і всебічний захист.





Зараз це сучасний профільний комунальний заклад «Вінницький ліцей №29», що продовжує найкращі традиції, створені впродовж десятиліть. Цей навчальний заклад – освітній простір, у якому дитина не готується до життя, а живе: тому так важливо для учасників освітнього процесу плекати учнів як творців та проектувальників свого життя. Ліцей №29 бере активну участь у житті міста, області та України, особливо зараз, в умовах воєнного стану.

Ювілейний день колежу сповнений спогадами…


Пам’ять і шана тим вчителям, кого немає з нами поруч, низький уклін вчителям-пенсіонерам, що знаходяться на заслуженому відпочинку, і тим, які працюють у закладі й нині.

Дякую за оцінку моєї праці та активної участі в професійному становленні педагогічних працівників та розвитку колежу. 
З повагою та вдячністю, зав. кафедри управління та адміністрування КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти», доктор пед. наук, професор Надія Василенко


Протягом отримали відгуки-вітання:

Ювілей школи - це не тільки свого роду історична віха, але і кордон, що дає можливість оцінити пройдений шлях, згадати добрим словом тих, хто присвятив своє життя, свій педагогічний талант рідній школі.
Надія Володимирівна, Ви і очолюваний Вами колектив були першими – це велика відповідальність і неймовірна свобода. Ви могли бути вільними і творчими, водночас несли тягар першопрохідців. Адже те, що ліцей осягнув за 25 років, є свідченням роботи команди, що творили і провадили цей навчальний заклад. За ці роки виховано не одне нове покоління української молоді. Ваше звершення знакове та унікальне!
Синій Птах – символ Щастя, Істини, Добра - 25 років оберігає освітній заклад, який неодноразово змінював свою назву, але завжди залишався вірним своїм традиціям.
Школа (Ліцей) і сьогодні працює під девізом «Від красивово до людяного» та залишається місцем емоційно-психологічної захищеності та душевного комфорту, місцем, де формуються громадська зрілість, соціальна відповідальність за свою роль у національно-культурному відродженні України, де розвиваються інтелектуальна та емоційно-вольова сфери особистості.
Роки пролітають, але наша школа не старіє, вона відроджується щопершого вересня, з кожним першим дзвоником, продовжує своє життя у гарних справах та яскравих долях своїх випускників.
Директор ліцею №29  М. Бартюк

Не віриться, що вже 25 років пройшло, як один день. Це завдяки Вам, шановна Надія Володимирівна, відбулися ці прекрасні зміни у житті нашого навчального закладу. Нехай Синій Птах закриває нас своїм крилом від негараздів та проблем. Миру нам всім!
Заступник з виховної роботи Л.Г.Есипова
Вдячна,Надіє Володимирівно, Nadiya Vasilenko за гарні роки, приємні спогади, мудру науку, щирість і людяність. Не перестаю захоплюватися вашою наполегливою працею і ритмом життя. Ви - науковець- трудолюб, натхненник і мотиватор. Дай Бог Вам сили, мужності,витримки і великих перемог у всьому, міцного здоров'я і миру. З великою повагою.
Юлія Кучерява

Вітаю!!!
Спогади й роздуми...
Як багато може залежати від однієї людини! Як важливо підтримувати,
розуміти, зберігати й продовжувати те найкраще, що створено!

Дякую за те, що Ви є в моєму житті!
Тетяна Дрозд

Дякую за вітання!!!Успіхів! Многая літа ліцею №29! Всім нам Перемоги, Щастя, Добра та Благословення кожного мирного Дня! Віри в найкраще , згадівайте и нас добрим словом, хто закладав фундамент ліцею №29. Ми також продовжуємо професійне життя у гарних справах учасників освітнього процесу Школи (Ліцею), ми розуміємо, що Сіний Птах став символом Щастя, Істини, Добра, Миру! До наступного ювілею та знакової зустрічі всіх поколінь!!! З повагою, вдячністю доктор педагогчних наук, професор Надія Василенко

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року

Положення про батьківські збори

Привітання з отриманням дипломів “магістра”